Cafeaua de specialitate este o cafea de calitate superioară, numită și cafea fină sau cafea rară, este produsă de producători cu metode de extracție și procesare speciale.
Termenul „cafea de specialitate” sau „cafea premium” este folosit ca referință la cafeaua care este calificată cu 80 de puncte sau mai mult pe o scară de 100 de puncte de către un degustător de cafea certificat (SCA) sau de către un auditor licențiat.
O cafea de specialitate provine dintr-un teritoriu trasabil, un teritoriu cu identitate proprie: fiecare cafea are un mesaj de transmis în funcție de originile sale. Acest mesaj se regăsește într-o ceașcă cu multe arome (aciditate, gust, corp) și o gamă foarte largă de arome (fructat, picant etc.)
Care este definiția cafelei de specialitate ?
Asociația SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) care militează pentru a promova aceste cafelele de specialitate în întreaga lume, le definește astfel:
“ Cafelele de specialitate (sau cafelele fine) sunt definite ca fiind băuturi premium cărora consumatorul le atribuie o calitate unică, un gust și un caracter distinct și sunt superioare față de cafelele obișnuite. Această băutură este preparată folosind boabe de cafea verde cultivate în zone specifice și întrunind cele mai exigente standarde în ceea ce privește producția, prelucrarea, prăjirea, conservarea și prepararea. “
Cafeaua de specialitate poate exista datorită dăruirii oamenilor pentru care calitatea muncii lor este cea mai mare prioritate. Aceasta nu este munca unei singure persoane din ciclul de producție și prelucrare al boabelor de cafea; specialitatea poate apărea numai atunci când toți cei implicați în lanțul valoric al cafelei lucrează în armonie și mențin standardele și excelența de la început până la sfârșit.
Cine sunt cei implicați în lanțul valoric al cafelei ?
- Fermierii – producătorii de cafea
- Comercianții (buyer-ii) de cafea verde
- Prăjitoriile de cafea
- Cafenelele (barista - profesioniștii HoReCa) care prepară și comercializează cafeaua consumatorilor finali.
De obicei, cafeaua de specialitate este cultivată la altitudini mari, cu multă grijă și atenție din partea fermierului. De acolo, este vândută ca produs premium comercianților de cafea, sau direct prăjitorilor.
Prăjitorii creează apoi profile personalizate pentru fiecare cafea, sporind și evidențiind aromele lor naturale.
Bariștii folosesc apoi cafeaua cultivată și prăjită pentru a prepara băuturi de calitate, adesea cu echipamente specializate și de înaltă precizie.
Datorită acestor profesioniști dedicați, există numeroase cafele de specialitate disponibile chiar acum, pe tot globul și, probabil, chiar după colț!
De unde provine cafeaua de specialitate?
Termenul de cafea de specialitate provine din Statele Unite, unde cafelele de calitate, comercializate în cafenele, au apărut de mulți ani.
Aceste cafele de excepție au ajuns și în România. Profesioniștii români din industrie au făcut posibilă ridicarea cafelei la un produs excepțional, redându-i cafelei noblețea prin promovarea întregului lanț (de la producător la ceașcă).
În domeniul cafelei de specialitate, revoluția a început și în România!
Tot mai mulți români preferă să savureze o cafea de calitate într-o prăjitorie specializată sau într-o cafenea iar acesta devine încet încet un obicei. Sunt preocupați să cunoască originea unei cafele, cum se produce și cum a fost prăjită, pentru ca apoi să o savureze pe deplin într-o ceașcă.
Vă prezentăm un video care prezintă procesul de prăjire al cafelelor de origine în prăjitoria Kersie din Deva.
Toate originile care, în drumul spre ceașcă, ajung în prăjitoria Kersie Coffee Roasters, sunt procesate în condiții impecabile, cu echipamente de înaltă calitate.
Fiecare din originile prăjite în prăjitoria Kersie au propria personalitate și dețin scoruri de calitate de peste 85 de puncte, confirmate de SCA (Speciality Coffee Association).
Credit video: Kersie Coffee Roasters